ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Πράγα (τσέχικα Praha) είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Τοποθετείται στην περιοχή της κεντρικής Βοημίας και είναι χτισμένη πάνω στον ποταμό Μολδάβα (Vltava). Της αποδίδουν τις ονομασίες "Χρυσή πόλη", "Πόλη των εκατό πύργων" και "Μητέρα των πόλεων" και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύριο κατοίκους. Το ιστορικό της κέντρο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με τον θρύλο, ιδρύθηκε από την Πριγκίπισσα Λιμπούσε και τον σύζυγό της Πρέμυσλ, ιδρυτή της ομώνυμης δυναστείας. Αρχικό πυρήνα της πόλης αποτελούσε το κάστρο στον λόφο στην δεξιά όχθη του Μολδάβα, το Βύσεχραντ (υψηλό, ανώτερο κάστρο). Σύντομα η Πράγα έγινε η έδρα των βασιλέων της Βοημίας και σημαντικότατο εμπορικό κέντρο που προσέλκυε εμπόρους από όλη την Ευρώπη. Η πόλη άνθισε τον 14ο αιώνα, κατά την βασιλεία του Καρόλου του 4ου, ο οποίος ευθύνεται για την κατασκευή της Νέας πόλης δίπλα στην Παλιά και την ανέργεση της περίφημης Γέφυρας του Καρόλου. Μνημεία της ίδιας εποχής αποτελούν ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου μέσα στο κάστρο - ο παλαιότερος γοτθικός καθεδρικός ναός στην κεντρική Ευρώπη - και το Πανεπιστήμιο του Καρόλου - το παλαιότερο πανεπιστήμιο της κεντρικής Ευρώπης.

Νόμισμα

Εθνικό νόμισμα της Τσεχίας είναι η Κορώνα (CZK). Ισοτιμία με το ευρώ περίπου: 1€ = 25,5 k-.

Συνάλλαγμα

Δύο είναι οι τρόποι να αποκτήσετε τοπικό συνάλλαγμα, να απευθυνθείτε σε κάποιο ανταλλακτήριο συναλλάγματος ή να κάνετε ανάληψη από ΑΤΜ. Η Πράγα διαθέτει ΑΤΜ κατανεμημένα σε ολόκληρη την πόλη. Ορισμένα μηχανήματα δεν δέχονται κάρτες Diners. Όλα τα μηχανήματα δέχονται διεθνείς κάρτες που έχουν εκδοθεί παγκοσμίως (MasterCard, Visa, Maestro). Στα ανταλλακτήρια ελέγξτε την ισοτιμία που προσφέρουν και δώστε ιδιαίτερη προσοχή, γιατί κάποια κρατούν προμήθεια.

Διαφορά ώρας

Ώρα Κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή 1 ώρα πίσω από την ώρα Ελλάδος

Π.χ. Ελλάδα 10:00 / Τσεχία 09:00 

Τηλέφωνα

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η περιαγωγή είναι δωρεάν και μπορείτε να χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα του κινητού σας, ωστόσο προτείνουμε να επικοινωνήσετε με τον πάροχό σας για να ενημερωθείτε σχετικά με τη χρήση του κινητού σας στο εξωτερικό.

Για να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με την Ελλάδα:

  • Διεθνές πρόθεμα: 00
  • Κωδικός Ελλάδος: 30
  • Κωδικός πόλεως (για σταθερά): π.χ. Αθήνα 210
  • Αριθμός συνδρομητή
Από σταθερό τηλέφωνο:

π.χ.: 0030210........(σε σταθερό) ή 003069........(σε κινητό)

Από κινητό τηλέφωνο:

π.χ.: +30210........(σε σταθερό) ή +3069........(σε κινητό) 

Κάπνισμα

Ισχύει η νομοθεσία σχετικά με τον περιορισμό του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Κλίμα/Ρουχισμός 

Το κλίμα είναι αρκετά πιο ψυχρό από αυτό της Ελλάδος, οπότε χρήσιμο είναι να έχετε μαζί σας κατάλληλα ρούχα (άνετα ρούχα, παπούτσια περιπάτου, αδιάβροχο ή ομπρέλα και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καπέλο και γυαλιά ηλίου). Καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα ελαφρύ μπουφάν/ζακέτα, καθώς ο κλιματισμός σε αεροπλάνα, πούλμαν και κλειστούς χώρους είναι συνήθως δυνατός. 

 

Ενδεικτικές θερμοκρασίες

Ιαν

Φεβ

Μάρ

Απρ

Μάι

Ιούν

Ιουλ

Αυγ

Σεπ

Οκτ

Νοε

Δεκ

Υψηλή

3

5℃

10

13

21

25

27

27

21

14

9

7℃

Ελάχιστη

-3

-2

1℃

4℃

10

14

15

15

11

6℃

2℃

0

 

 

 

 

Χρήσιμα τηλέφωνα

  • Γενικά επείγοντα: 112
  • Πυροσβεστική: 150
  • Ιατρικά επείγοντα: 155
  • Αστυνομία Πράγας: 156